Zo werkt SEO-copywriting
Heb je een website? Of wil je er eentje (laten) bouwen? Dan heb je waarschijnlijk goed nagedacht over de boodschap die je wil brengen en hoe je site eruit moet zien. Om ervoor te zorgen dat je ook de bezoekers krijgt die je graag wil bereiken, is echter meer nodig. In deze blog zoomt copywriter Marthe Van Campenhout in op SEO copywriting, en wat het voor jouw website kan doen.
Wat is SEO copywriting?
SEO-copywriting is een onderdeel van SEO-marketing. SEO staat voor Search Engine Optimisation, een verzameling van technieken en aandachtspunten die er samen voor zorgen dat jouw website beter scoort bij je doelgroep in de zoekresultaten van Google en andere zoekmachines. Zo is het belangrijk dat je website logisch in elkaar zit, snel geladen wordt en netjes werkt op mobiele telefoons. En er zijn nog heel wat andere zaken die je kan optimaliseren. Maar het belangrijkste is natuurlijk de content. En dat is waar het bij SEO-copywriting om gaat: de content op je website zo schrijven dat de zoekvraag van je doelgroep zo goed mogelijk beantwoord wordt.

Hoe begin je aan SEO copywriting?
Die zoekvraag is natuurlijk essentieel. Daarom start elk SEO-copywriting project met een zoekwoordenanalyse. Hierbij wordt onderzocht hoe je doelgroep zoekt, wat ze zoeken, waar ze zoeken en welke zoektermen ze gebruiken. Het resultaat is een overzicht van de zoekwoorden in volgorde van het zoekvolume dat ze opleveren. De beste zoekwoorden staan dus bovenaan. Als deze analyse grondig is gebeurd, dan lees je hier duidelijk de behoefte én de zoekvraag van jouw doelgroep. Vervolgens is het aan de SEO-copywriter om deze vraag te beantwoorden.
Hoe werkt SEO copywriting?
Een goede SEO-tekst bevat de juiste zoekwoorden op de juiste plekken, zonder dat je hier als lezer iets van merkt. Daarom is het belangrijk om de juiste dosis zoekwoorden te hanteren: niet te veel, maar ook niet te weinig. Ook helpt het om bijvoorbeeld de hoofdzoekwoorden te integreren in titels en bij voorkeur ook in de eerste paragraaf. Maar ook hier geldt de regel dat dit subtiel en op een logische manier moet gebeuren. De tekst moet aangenaam leesbaar blijven én een duidelijk antwoord bieden op de vraag van je doelgroep. Daarnaast is het ook belangrijk dat het geheel overzichtelijk en duidelijk scanbaar is, door bijvoorbeeld te werken met opsommingen.
Wat is de belangrijkste uitdaging bij SEO copywriting?
SEO-copywriting is dus helemaal niet moeilijk, als je weet waar je op moet letten. Toch?
Het is zeker geen rocket science. Er komt echter wel een belangrijke uitdaging bij kijken: goede SEO-copy mag nooit ten koste gaan van het verhaal, de waarden en de identiteit van jouw merk of organisatie. Idealiter versterken beide elkaar, maar in de praktijk blijkt dit niet altijd eenvoudig. De zoekwoordenanalyse, die aangeeft wat jouw doelgroep nodig heeft, zal misschien niet helemaal overeenstemmen met wat jij als organisatie te vertellen hebt.
Hoe word je relevant voor je doelgroep?
Toch is er altijd wel een overlap. Dit noemen we in content marketing de sweetspot. Content die de sweetspot raakt, is relevant voor je doelgroep en zal je website helpen om hoger te scoren in de zoekresultaten. En nog belangrijker: je doelgroep zal vertrouwen krijgen in wat je aanbiedt en misschien wel overgaan tot een aankoop of andere vorm van conversie.
Moet alle content op je website passen binnen de sweetspot? Zelf adviseer ik de 80/20-regel. Probeer met 80% zo relevant mogelijk te zijn, zodat je 20% van je content vrij kunt inzetten. Uiteraard geldt ook hier de regel dat je trouw blijft aan je merkverhaal.
Wanneer brengen mijn SEO-inspanningen resultaat op?
Is je website voorzien van goede SEO-copy en heb je verder ook zoveel mogelijk andere optimalisaties doorgevoerd? Dan reken je best 2 tot 3 maanden voordat de resultaten hiervan merkbaar zijn.
Wil je graag sneller resultaat, dan kun je Search Engine Advertising of SEA overwegen. Ook dit werkt volgens het principe van de zoekwoordenanalyse. Door deze te verwerken in de advertising tool van Google, bereik je de doelgroep die op deze termen zoekt. Hoe hoog je scoort hangt af van de concurrentie op deze term en het budget dat je investeert. SEA kan een uitstekende aanvulling vormen bij SEO, zeker als je al de moeite deed om je teksten te optimaliseren.
Benieuwd hoe online marketing jouw website kan boosten?
Contacteer Elke voor een kennismakingsgesprek!
Deze blog werd geschreven door copywriter Marthe Van Campenhout van het Contentatelier.